2024. január 03. 12:33 - hudobny

Nagy Sándor - Kalandozások a történelemben

Nagy Sándor - Kalandozások a történelemben

A Kalandozások a történelemben sorozat kötetei múltunk egy-egy korszakának eseményeit mutatják be, valós szereplők lélegzetelállító és olykor hátborzongató kalandjain keresztül. Alig hinnéd, hogy a történelem ilyen kalandos és izgalmas is lehet!

III. Alexandrosz, vagy ahogy mi ismerjük, Nagy Sándor makedón király alakja és tettei kétezer éve élénken foglalkoztatják az emberek képzeletét. Ez a rendkívül jó képességű fiatalember 30 éves korára meghódította az akkor ismert világ nagy részét, és a valaha volt egyik legnagyobb birodalom uralkodója lett.

Nem volt még olyan hőse a történelemnek, aki annyi mű szereplője lett volna, mint ő. Ez a könyv azonban különbözik a többitől. Dominic Sandbrook nemcsak a csatákról és a hódításokról ír, hanem a bátorságról, a kitartásról, a szenvedélyről, a hűségről, az igaz barátságról – és persze arról is, milyen következményekkel járhat, ha egy ember teljes hatalmat szerez más földi halandók felett.

A Kalandozások a történelemben sorozat a 21. századi gyerekek számára eleveníti meg a múltat. A történetek minden részletükben legalább olyan rettenetesen izgalmasak, mint Harry Potter kalandjai. A különbség csak annyi, hogy ezek az események valóban megtörténtek…

Dominic Sandbrook történész és számos történelmi könyv szerzője ezúttal új, nagysikerű gyerekkönyvsorozatot indított.

Dominic Sandbrook
Nagy Sándor - Kalandozások a történelemben
Kiadó: Open Books
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 342
Kötési mód: puhakötésben
ISBN: 9789635721870

Szólj hozzá!
2023. november 16. 18:51 - hudobny

Claire North: Ithaka

Claire North: Ithaka

Itt az ideje, hogy Ithaka asszonyai elmeséljék történetüket…

Odüsszeusz király tizenhét éve ment háborúba Trója ellen, és magával vitte Ithaka szigetének minden harcolni képes férfiját. Egyikük sem tért még vissza. Távollétükben az ithakai asszonyokra maradt a királyság vezetése.

Pénelopé még alig vált nővé, amikor hozzáment Odüsszeuszhoz. Amíg együtt éltek Ithaka szigetén, helyzete biztos volt. Most azonban, hogy közel két évtized telt el férje távozása óta, egyre több a találgatás, hogy Odüsszeusz meghalt. Kérők kezdenek kopogtatni a királyné ajtaján.

Egyetlen férfi sem elég erős azonban ahhoz, hogy igényt tarthasson a király megüresedett trónjára. Még nem. Mindenki arra vár, hogy az erőviszonyok megbillenjenek. Pénelopé tudja, bármilyen döntést hoz, az véres polgárháborúba sodorhatja Ithakát. Itt mindenki figyel, még az istenek is, és nincs a szigetnek olyan szeglete, ahol ne uralkodna cselszövés. A királyné csak ravaszsággal, éleslátással és megbízható szolgálói segítségével tudja fenntartani a törékeny békét, amely a királyság túlélésének feltétele.

A több irodalmi díjat elnyert Claire North merész, erőteljes és megható írása új életre kelti az ókori mítoszokat, és olyan nőkről szól, akik keményen helytállnak a kegyetlen férfiak uralta világban. Ez Pénelopé, Odüsszeusz messze földön híres feleségének története, ahogyan még soha nem mesélték el.

Claire North
Ithaka
Pénelopé királysága
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 432
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635704903

Szólj hozzá!
2023. július 04. 12:16 - hudobny

Tanulmányok a sztoikus etika köréből

Steiger Kornél: Tanulmányok a sztoikus etika köréből

„Az élet önmagában közömbös, de az, hogy hogyan bánsz az életeddel, nem közömbös” (Epiktétosz: Beszélgetések II. 6. 1).

A sztoikus etika iránt az utóbbi évtizedekben világszerte egyre intenzívebb érdeklődés mutatkozik. Ez érzékelhető a hazai könyvkiadásban is: Seneca és Epiktétosz műveit, valamint Marcus Aurelius Elmélkedéseinek új fordítását nagyon jól fogadta az olvasóközönség.

Kötetünk kilenc sztoikus etikai témájú tanulmányt tartalmaz. „Az antik filozófus belső szabadsága” és „A sztoikus etika időszerűsége” című tanulmány a személyiség integritásával foglalkozik, amely nélkülözhetetlen előfeltétele a morális viselkedésnek és cselekvésnek. „A sztoikus etika és Epiktétosz lélekterápiája” eredetileg az Epiktétosz összes művei című kötet utószavaként íródott, és szándéka szerint a filozófus teljes etikai elméletét mutatja be. „A sztoikus etika epiktétoszi reformja” azt mutatja meg, hogy Epiktétosz etikai tanítása – a közhiedelemmel ellentétben – jelentős új gondolatokat és eljárásokat kínál a régebbi sztoikus doktrínához képest. „Az epiktétoszi narratíva” azt fejtegeti, hogy az emberrel megtörténő események hogyan válnak tudatosan megélt élményekké, és hogyan kell ezeket etikai szempontból helyes módon elemeznünk és kezelnünk. „A személyes gondviselés Epiktétosz morálfilozófiai tanításában” a filozófus etikai és teológiai szempontból is centrális jelentőségű fogalmának, a gondviselésnek a tartalmát elemzi. „A sztoikus oikeiószisz platóni eredetéről” azt mutatja be, hogy a szelf fogalma hogyan alakul ki Platón elméletében és hogyan válik a sztoikus gondolkodás egyik alapfogalmává. A „Marcus Aurelius Antoninus Philosophus” a filozófus-császár alakját és művét helyezi új megvilágításba. „Az epiktétoszi etika előzményei: Arisztón, Bión, Telész” című tanulmány a három filozófus fennmaradt töredékeinek magyar fordítását tartalmazza, és ezek szövegének elemzésével érvel amellett, hogy Epiktétosz tanításának több olyan eleme, amely eltér az ortodox sztoikus doktrínától, ezeknek a Kr. e. 3. századi gondolkodóknak a gondolataival rokon.

Steiger Kornél
Tanulmányok a sztoikus etika köréből
Kiadó: Gondolat
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 204
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635560325

Szólj hozzá!
2023. július 04. 11:54 - hudobny

Az Olümposz istenei

Charlotte Higgins: Az Olümposz istenei

Ebben a varázslatos gyűjteményben Charlotte Higgins kultúránk néhány örök érvényű történetének újraértelmezését adja. Olvashatunk a teremtésről, a trójai háború előzményeiről és utóhatásairól, szerelemről és vágyakozásról, pusztító erejű istenekről és a nekik kiszolgáltatott halandókról, fantasztikus lényekről és leleményes boszorkányokról. Szélsőségekkel teli világukban az emberek mindennapjainak része az erőszak. Sok korábbi mítoszgyűjteménytől eltérően ezúttal a női szereplők kerülnek a középpontba – Athéné, Helené, Kirké, Pénelopeia és mások szövik ezeket a történeteket gazdag motívumú, elképzelt faliszőnyegekké. A térben és időben távoli események aktualitásukból mit sem veszítettek, segítségükkel, mint egy lencsén át, tisztábban láthatjuk a saját korunkat is.

CHARLOTTE HIGGINS korábbi, történelmi tárgyú könyvét, az Under Another Sky: Journeys in Roman Britaint Samuel Johnson-díjra (ma Baillie Gifford-díj) jelölték; Red Thread: On Mazes and Labyrinths című könyvével pedig Arnold Bennett-díjat nyert. A szerző a Guardian kulturális rovatának főszerkesztője, a Classical Association brit tudóstársaság korábbi díjazottja, és a Society of Antiquaries of London ösztöndíjasa. Londonban él. CHRIS OFILI brit művész. Trinidadban él és alkot.

Charlotte Higgins
Az Olümposz istenei
Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 368
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634527541

Szólj hozzá!
2023. április 07. 16:27 - hudobny

Hatalom és költészet - Irodalom a hellenisztikus korban

Hatalom és költészet - Irodalom a hellenisztikus korban

Adorjáni Zsolt
Hatalom és költészet
Irodalom a hellenisztikus korban
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 212
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636041922

Nagy Sándor birodalmának romjain, Alsó-Egyiptom területén virágzó kultúra alakult ki a Kr. e. 3. században. A királyság központjában, Alexandriában több költő is alkotott, akiknek a munkássága a város híres könyvtárához, valamint a királyi udvarhoz kötődött.

Hogyan határozta meg ez a sajátosság, ez a hatalmi viszony a korabeli költészet témáit és kifejezésmódját? Milyen szinten kapcsolódnak az egyes alkotások a klasszikus irodalomhoz? Hatottak-e ezek a művek az utókorra, és mennyire tekinthető ez a hagyomány élőnek manapság? Többek között ezekre a kérdésekre kaphat választ az olvasó jelen könyvből, amelyből egy rég letűnt kultúra köszön rá a ma emberére.

A Kaleidoszkóp Könyvek ismeretterjesztő sorozat kötetei a magyar tudományos kutatás legfrissebb és legizgalmasabb eredményeibe nyújtanak betekintést.

Szólj hozzá!
2023. március 29. 17:56 - hudobny

Reggeli Senecával

Reggeli Senecával - Sztoikus útmutató az élet művészetéhez

David Fideler
Reggeli Senecával
Sztoikus útmutató az élet művészetéhez
Kiadó: Szenzár
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 344
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634799689

„A sztoikus (illetve más ókori filozófusok) számára a memento mori, vagyis az elkerülhetetlen halálon való töprengés nélkülözhetetlen filozófiai gyakorlatot jelentett, amelynek ráadásul nem várt kedvező hatásai is lehetnek. Az eljövendő rossz dolgok megfontolásaként a memento mori lehetővé teszi számunkra a halálra való felkészülést, és segít abban, hogy megszabaduljunk a halállal kapcsolatos félelmeinktől. Ezenkívül arra ösztönöz, hogy komolyabban vegyük a jelenlegi életünket, hiszen felismerjük, hogy halandók vagyunk. Mint arra magam is rájöttem, a saját halálomon, sőt a hozzám legközelebb állók szintúgy elkerülhetetlen halálán való töprengés egy teljességgel váratlan és erőteljes eredménnyel is járt: mélyebb hálát tudtam érezni minden egyes percért, amit még együtt tölthetünk.”

„Most csak arra tanítalak, hogy ne tartsd magad szerencsétlennek idő előtt, minthogy azok a dolgok, amelyeknek a bekövetkezésétől rettegtél, talán sohasem fognak bekövetkezni, vagy legalábbis egyelőre nem következtek be.” – Seneca

A római Seneca, az I. században élt sztoikus filozófus és államférfi gondolatai változásokkal teli, bizonytalan, sokszor szorongásra okot adó világunkban ugyanolyan aktuálisak, mint kétezer évvel ezelőtt. Sőt, ma talán még nagyobb szükség van a sztoikusok erényeire: a lelki nyugalomra, a megfontoltságra, a jelenlétre, az állhatatosságra, hogy örvénylő mindennapjainkban megtaláljuk magunkban a mozdulatlan középpontot, mely a legnehezebb élethelyzeteinkben is megvilágítja a kiutat.

David Fideler – aki főiskolai tanárként az ókori filozófia kutatója – amellett, hogy bemutatja Senecának a barátjához intézett tanácsait, bölcs gondolatait, igyekszik azokat a mai körülményekre alkalmazva még inkább kézzelfoghatóbbá tenni.

A szerző a kötet végén olyan, a sztoikusok filozófiájára építő gyakorlatsort is ajánl az olvasónak, mely Seneca szerint hatásos segítséget nyújt, hogy elfogadjuk és a magunk javára fordítsuk a tőlünk független, sorsszerű eseményeket.

1 komment
2023. január 08. 19:10 - hudobny

A preszókratikus filozófusok

A preszókratikus filozófusok

Geoffrey Stephen Kirk – John Earle Raven – Malcolm Schofield
A preszókratikus filozófusok
Fordította: Cziszter Kálmán, Steiger Kornél
Kiadó: Atlantisz
Kiadás éve: 1998
Oldalszám: 728
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9637978992

Ezt a könyvet elsősorban azoknak szánjuk, akik nem csupán alkalmi érdeklődést éreznek a korai görög gondolkodás története iránt. Ám… az volt a szándékunk, hogy hasznára váljék azoknak is, akik úgy tanulmányozzák a filozófia vagy a tudomány történetét, hogy korábban nem tettek szert ismeretekre e fontos és elragadó területen.

Szólj hozzá!
2023. január 08. 12:08 - hudobny

A költő és a császár

Révay József: A költő és a császár

Révay József
A költő és a császár
Illusztrálta: Hegedüs István
Kiadó: Móra
Kiadás éve: 1967
Oldalszám: 462
Kötés: keménytáblás

A napjainkban egyre népszerűbb ókori tárgyú írások között - elsősorban a fiatal olvasók körében - különlegesen nagy szerep jut Révay József népszerű könyveinek. Ezen könyvében Horatius életét és költészetét eleveníti meg. A költő: Horatius, a császár: Augustus, s van a regénynek harmadik főszereplője: Maecenas, akinek nevéből - a regényből megérti az olvasó, miért - a költészet pártfogóját jelentő közszó lett. Róma és környékének ünnepi és hétköznapi élete, béke és háború, közélet, hivatal, okoskodás és versírás - ilyen mozzanatokban elevenedik meg az olvasó előtt a császárkori Róma története, s benne Horatiusnak a költőnek mozgalmas pályája.

Szólj hozzá!
2023. január 08. 11:35 - hudobny

II. Ramszesz fiainak sírja

II. Ramszesz fiainak sírja

Kent R. Weeks
II. Ramszesz fiainak sírja
Kiadó: Gold Book
Kiadás éve: 2000
Oldalszám: 304
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9639248290

Egy amerikai egyiptológus, Kent R. Weeks 1995-ben – a Királyok Völgyében – felfedezte II. Ramszesz fiainak temetkezési helyét.

„Kent Weeks története a Királyok Völgye legnagyobb ismert sírjának felfedezéséről és feltárásáról, valamint annak az ősi egyiptomi történelemmel való kapcsolatáról, igazán lenyűgöző alkotás – egy kalandos történet, amely egyszerre magával ragadó és tudományos.” Hugh Downs

„A II. Ramszesz fiainak sírja az egyik legcsodálatosabb történet, amely Egyiptomról íródott, mióta Carter pislákoló gyertyája először megvilágította Tutanhamon sírjának falait. Bárkit elbűvöl, aki szereti a kalandot, az izgalmat és a felfedezés varázsát.” Douglas Preston, a Riptide és a Thunderhead szerzője

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása