2022. október 30. 23:02 - hudobny

Régi görög hétköznapok

Régi görög hétköznapok

regi_gorog_hetkoznapok.jpgRégi görög hétköznapok
Szemelvények a görög művelődés forrásaiból
Szerkesztette: Ritoók Zsigmond
Kiadó: Balassi
Kiadás éve: 1999
Oldalszám: 260
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635062942

A máig élő és ható antik görögség művelődéséről könyvtárnyi irodalom jelent meg, de sajnos kevés olyan mű, amely a görög élet mindennapjait mutatja be a korabeli források alapján. Ezen kötet a görög embert állítja elénk.regi1.jpg Sorra viszi életének különféle területeit: munkáját, közösségi életének központját - a piacot -, étkezéseit, szórakozását, játékait, adomáit. Végigkíséri életének egyes szakaszain, születésétől a házasságon át a halálig. A kötetet a nagy francia moralista, La Bruyére forrásul szolgáló Theophrastos Jellemrajzainak új teljes magyar fordítása zárja.

A kiváló műfordítók tolmácsolásában, második kiadásként megjelenő kötetet gazdag jegyzetapparátus és képanyag teszi teljessé.

Összeállította, az előszót és a jegyzeteket Ritoók Zsigmond írta.

regi2.jpgTARTALOM
Előszó 5
Falusi élet 9
A piacon 41
Étkezések, lakomák 79
Rejtvények, játékok, tréfák, anekdoták 111
A nők helyzete 135
A görög ember otthon 177
Theophrastos: Jellemrajzok 203
Jegyzetek 237

Szólj hozzá!
2022. október 29. 16:59 - hudobny

Pompeji utolsó napjai

Edward Bulwer-Lytton: Pompeji utolsó napjai

pompeji_utolso_napjai.jpgEdward Bulwer-Lytton
Pompeji utolsó napjai
Ármány, szerelem és végzet a Vezúv árnyékában
Fordította: Schöpflin Aladár
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 448
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635824045

„Nem érdektelen megfigyelni, hogy azokban a távoli időkben, a miénktől annyira különböző társadalmi rendszer mellett ugyanazok az apró-cseprő okok zavarták föl, szakították meg a szerelem útját, amelyek ma is annyira közönségesek. Ugyanaz a találékony féltékenység, ugyanaz a ravasz rágalom ma is annyiszor szét tudja tépni a legigazibb szerelem kötelékeit is. Az életnek e kisebbfajta cselszövései révén találjuk magunkat leginkább otthon a múltban.”

pom4.jpgA majd' kétezer éve elpusztult Pompeji az első feltárások óta lázban tartja a történészek és írók fantáziáját. A láva- és a hamurétegek alatt mintha megállt volna az idő, és így egyedülálló bepillantást nyerhetünk egy virágzó birodalom nyüzsgő tengerparti városának életébe. Pompeji emellett hátborzongató mementója a múlékonyságnak: hogyan érhet véget minden percek leforgása alatt, mintha csak a végítélet jött volna el a város lakóiért. Bizonyára ez ihlette meg a 19. század ünnepelt angol regényíróját, Edward Bulwert.

pom3.jpgA Pompeji utolsó napjai sokrétű, élettől lüktető mű. Bulwer nemcsak a pompeji romokat rekonstruálja régészi pontossággal, de a léleknek is ugyanilyen alapos ismerője. Megrajzolt karakterei rendkívül élethűek, varázslat és mágia keveredik a mindennapos gondokkal, miközben a történelmi ismeretekkel felvértezett olvasó jól tudja, milyen sors vár az apró-cseprő problémákkal küzdő szereplők többségére. A romantikus írót mégis elsősorban az érdekli, hogy van-e igaz szerelem, legyőzhető-e a sors, ki mozgatja a történelmet, és létezik-e egyáltalán az örök emberi.

pm2.jpgA Pompeji utolsó napjai Bulwer talán legsikeresebb regénye, 1834-es első kiadása után igazi bestsellerré vált, eddig összesen nyolc mozgóképes feldolgozása készült. Schöpflin Aladár 1935-ben megjelent, veretes magyar nyelven elkészített fordítását ezúttal megújult külsővel veheti kezébe az Olvasó.

* * *

Bulwer-Lytton regénye Pompei pusztulása címmel a múlt század húszas éveiben is megjelent a Benedek Marcell szerkesztette Halhatatlan Könyvek című könyvsorozat egyik köteteként. A Dante Kiadásban évszám megjelölése nélkül megjelent regényt Bíró Sándor és Kirz Andorné fordította. Hogy valóban elavult a nyelvezete, az már az első mondatokban tetten érhető.

1 komment
2022. október 27. 22:33 - hudobny

Daphnisz és Khloé

Longosz: Daphnisz és Khloé

daphnisz_es_khloe.jpgLongosz
Daphnisz és Khloé
Fordította: Détshy Mihály
Illusztrálta: Reich Károly
Kiadó: Móra
Kiadás éve: 1985
Oldalszám: 141
Kötés: keménykötés
ISBN: 9631139433

 Az igazi értéket nem érinti az elsuhanó idő: a Daphnisz és Khloé több mint kétezer év elmúltával is a legnépszerűbb és legolvasottabb művek közé tartozik. Nemcsak a görög, de a világirodalomnak is egyik első regénye, ún. pásztoridill. Egy pásztorfiú és egy pásztorleány tiszta szerelmét meséli el számtalan akadályon és kalandon át a beteljesülésig. Sikerének titka az áttetsző, finom költőiség, a fordulatos meseszövés és a két fiatal szerelmének rajzában a romlatlan báj, a leheletnyi erotika.

longosz1.jpg

longosz2.jpglongosz4.jpglongosz5.jpg

 

 

 

 

 

longosz6.jpgAjánlott tanulmány: Adamik Tamás: A vallás szerepe Longosz Daphnisz és Khloé című regényében, in: Sanctissima religio, Szent István Társulat, 2012.

Szólj hozzá!
2022. október 22. 21:58 - hudobny

Spartacus háborúja

Barry Strauss: Spartacus háborúja

sparta.jpgBarry Strauss
Spartacus háborúja
Kiadó: PeKo Publishing
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 280
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786155583582

Kr. e. 73-ban addig soha nem látott eseménysorozat vette kezdetét a Római Birodalomban. Egy kisebb csoport gladiátornak sikerült megszöknie a Vezúvtól nem messze fekvő szálláshelyéről; fegyverzetük ekkor még nem volt több pár, helyben zsákmányolt konyhai eszköznél. A vezetőjük viszont rendkívüli személyiségnek bizonyult: Spartacus. Annyira rendkívüli, hogy alakja köré legendák szövődtek, amelyek mind a mai napig hatnak; később forradalmárok indultak a neve alatt harcba, és hollywoodi szuperprodukció is készült róla.

sparta2.jpgSpartacusnak ezzel a szökött gladiátorokból, rabszolgákból és egyéb lázadókból álló, egyre növekvő seregével két évig sikerült sakkban tartania a Római Birodalmat, egymás után mérve vereséget az ellene küldött római seregekre. Rendkívüli taktikai és vezetői képességekről tett tanúbizonyságot, amelyeknek köszönhetően többször is sikerült reménytelennek tűnő helyzeteket megfordítania. A római politikai-katonai elit kezdetben bénultan és értetlenül állt az események előtt. Végül Spartacus méltó ellenfélre akadt Crassus személyében, aki az egyik legambiciózusabb és egyben legcinikusabb római vezető volt.

sparta5.jpgEbben a könyvben minden benne van, amit Spartacusról tudni lehet. A szerző, aki az ókor neves kutatója, a fennmaradt források teljességére alapozva élvezetesen és részletesen meséli el a rabszolgafelkelés drámai két évének a történetét. Sőt még ennél is többet, mert eközben Spartacus seregét követve bejárjuk szinte egész Itáliát, és sok mindent megtudunk a római állam és társadalom működéséről, gallokról, thrákokról, Róma háborúiról, a gladiátorok életéről. A könyv külön erőssége Spartacus és Crassus plasztikusan megrajzolt alakja.

A Spartacus háborúja élvezetes olvasmány a tágabb közönség és az ókori témákban járatos szakemberek számára egyaránt.

Szólj hozzá!
2022. október 20. 20:12 - hudobny

Az ókori világ elfeledett népei

Philip Matyszak: Az ókori világ elfeledett népei

az_okori_vilag_elfeledett_nepei.jpgPhilip Matyszak
Az ókori világ elfeledett népei
Kiadó: Lingea
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 288
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635050970

Ez a gazdag képanyaggal rendelkező kiadvány az ókor elfeledett népeinek történetét és jeles személyiségeit idézi fel Nagy Sargontól a barbár törzsek támadásain keresztül egészen a Római Birodalom bukásáig. A kiadvány célja felhívni a figyelmet arra, hogy a civilizáció az emberiség kollektív projektje. Modern világunk nem csak a „nagy” civilizációknak köszönhetően tudott létrejönni.

ok2.jpgA könyv olyan ókori népekről szól, amelyek történetét az emberiség már rég elfeledte, de tetteik a mai napig hatással vannak életünkre. Előfordulhat, hogy csak egy dolog maradt meg velük kapcsolatban az emlékezetünkben, minden más feledésbe merült. Mit tudunk a baktriákról azon kívül, hogy ismerték a kétpúpú tevét? Mi másra emlékezünk a szamaritánusokkal kapcsolatban, mint hogy egyikük irgalmasan viselkedett?

ok3.jpgMinden nép történetének egy külön fejezetet szentelünk. Ez tartalmazza a rövid jellemzést, illetve egy térképet arról a helyről, ahol éltek vagy amely a befolyásuk alá tartozott. Ezt követi a civilizáció tündöklésének és hanyatlásának története, bemutatja a jeles uralkodókat, valamint azt az értékrendet, mely meghatározta életüket. A könyv foglalkozik a lakosság megélhetési módjával, az építészet és a kereskedelem fejlődésével, a körülöttük elő népekkel való kapcsolattal és a katonai hódításokkal is. A szöveget illusztrációk és fotók egészítik ki, amennyiben vannak fennmaradt emlékek, pl. épületek, ókori városok maradványai, szobrocskák, ékszerek vagy épp több ezer éves írásos emlékek.

ok4.jpgAz egyes fejezetek végén érdekességeket olvashatnak arról, milyen nyomot hagytak maguk után az egyes népek a mai kor emberének pl. a Bibliában, a mítoszokban és mondákban, az egyes nyelvekben, kultúrákban, az építészetben és a jogrendszerben vagy épp a hadászatban és a kinológiában…

A könyvben külön fejezetben szereplő népek:

akkádok, amurrúk, kánaániak, elámiak, hettiták, hükszószok, tengeri népek, Izráel eltűnt törzsei, arámiak, filiszteusok, dórok, frígek, illírek, lüdök, szikeloszok, médek, káldok, kusiták, baktriaiak, thrákok, épeirosziak, szabinok, szamaritánusok, garamantok, numidiaiak, szarmaták, nabateusok, keltiberek, galaták, arvernusok, catuvellaunusok, icének, batavusok, dákok, alánok, vandálok, vizigótok, osztrogótok, alemannok, jütök, heftaliták

ok1.jpgok5.jpg

Szólj hozzá!
2022. október 20. 10:21 - hudobny

Papirusz

Irene Vallejo: Papirusz

papirusz.jpgIrene Vallejo
Papirusz
A könyvek története az ókori világban
Kiadó: Magnólia
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 544
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634199588

Irene Vallejo többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a szavakat téren és időn átmentő lenyűgöző találmány, a könyv világába. Bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg végül eljutott e-könyvolvasójáig.

A Papirusz – A könyvek története az ókori világban elvezet Nagy Sándor csatáinak helyszíneire, bebocsátást enged Kleopátra palotáiba és a fortyogó Vezúv lábánál fekvő Papiruszok villájába, megmutatja az első ismert könyvkereskedéseket és kéziratmásoló műhelyeket, de bejárja Oxford földalatti könyvlabirintusát és a leégett szarajevói könyvtárat is. Aktuális témákhoz nyúlva köti össze a klasszikusokat rohanó világunkkal: Arisztophanész a perbe fogott humoristák elődje, Szapphó a kortárs női íróké, Titus Liviusnak voltak elsőként rajongói, Seneca pedig a post-truth úttörője.

E mesés kalandnak azonban mindenek felett a könyveket évezredeken át óvó ezrek a főszereplői: tűzhely mellett mesélő asszonyok, tanárnők, bölcsek, könyvtárosok, írnokok, szerzetesnők, rabszolgák, fordítók és nyomdászok. Azok, akik hegyvidéki házukban vagy tengerparti otthonukban olvasnak; azok, akik energiától felrobbanó metropoliszokban adják át magukat a könyvek varázsának, és azok, akik békés külvárosokban merülnek bele olvasmányaikba. Egyszerű emberek, akiknek van, hogy fel sem jegyzi a nevét a történelem.

A spanyol Irene Vallejo műve az elmúlt évek egyik legnagyobb európai tényirodalmi sikerkönyve. Már a megjelenése évében, 2019-ben két díjat kapott hazájában, 2020-ban pedig elnyerte a legjobb spanyol nyelvű esszének járó nemzeti díjat, valamint a spanyol könyvesboltok legjobb ismeretterjesztő könyvnek adományozott éves kitüntetését. Mostanra több mint harminc országban jelent meg világszerte.

* * *

pap2.jpgpap1.jpg

Szólj hozzá!
2022. október 20. 10:20 - hudobny

Aristoteles logikája

aristoteles_logikaja.jpgSándor Pál
Aristoteles logikája
Kiadó: Gondolat
Kiadás éve: 1958
Oldalszám: 220
Kötés: Keménytáblás

TARTALOM
Bevezetés 5
Első rész
A termelőerők állapota - A termelési viszonyok 31
A tudomány mint hagyomány 45
Aristoteles személyisége 99
Második rész
Kategoria 83
Hermeneutika 94
Analytika protera 104
Analytika hystera 117
Topika 128
Peri sophistikon elegchon 140
Harmadik rész
"Formális" és nem formális logika 151
Formális és dialektikus logika 173
A definíció 189
Dedukció - indukció 202
Zárszó

* * *

a3.jpga1.jpga2.jpg

Szólj hozzá!
2022. október 19. 22:14 - hudobny

Hypereidés beszédei

Hypereidés beszédei

hypereides_beszedei.jpgHorváth László
Hypereidés beszédei és stílusának ókori megítélése
Kiadó: Pallas Stúdió / Attraktor
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2001
Oldalszám: 240
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9639207489

Az athéni Hypereidés (Kr. e. 389-322) - Démosthenés mellett - a klasszikus athéni demokrácia utolsó nagy szónoka volt. E kötet első része Hypereidés hat töredékesen ránk maradt beszédének fordítását tartalmazza, amelyeket bevezetők és magyarázatok kísérnek. A második rész Hypereidés-tanulmányokból áll, ezek Hypereidés stílusának ókori megítélését illetve utóéletét elemzik, és arra a kérdésre keresik a választ, miként történhetett, hogy egy szónok, akit sokan Démosthenés mellé rangsoroltak, mára szinte teljesen a feledés homályába merült?

 * * *

h2.jpg

h.jpg

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása