2024. május 01. 11:07 - hudobny

Fonzio: Megjegyzések Iuvenalishoz

Bartolomeo Fonzio: Annotationes in Iuvenalem / Megjegyzések Iuvenalishoz

A humanista szerző az ókori szatíraíró, Iuvenalis költeményeinek számos helyéhez fogalmaz meg hosszabb-rövidebb magyarázatokat, s minden esetben reflektál legalább egy korábbi nézetre, melyet megcáfol – az esetek döntő többségében jogosan. Ráadásul humanista „kollégái” magyarázatait nem csupán idézi, de gyakran minősíti is: egyeseket kimondottan sértő módon, olykor a személyeskedés határát is súrolva (vagy akár azon túllépve) marasztal el általa tévesnek ítélt nézeteik miatt. Ebben a szerepben csillantja meg leginkább sajátos stílusát, a szatíráról szatirikus gúnnyal vitatkozva.

A kötetben a latin szöveg javított és filológiai jegyzetekkel ellátott kiadása mellett első ízben jelenik meg magyar fordításban Bartolomeo Fonzio elfeledett Iuvenalis-kommentárja.

Bartolomeo Fonzio
Annotationes in Iuvenalem / Megjegyzések Iuvenalishoz
Latin és magyar kétnyelvű
Fordította: Gellérfi Gergő
Kiadó: Lazi
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 162
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789632674711

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliotheca-antiqua.blog.hu/api/trackback/id/tr1118394353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása